Planica

Planica is een klein dorp in het noordwesten van Slovenië, beroemd om zijn springschansheuvels en als bakermat van het schansspringen.

Planica

Planica

Planica is een klein dorp in het noordwesten van Slovenië, beroemd om zijn springschansheuvels en als bakermat van het schansspringen.

De eerste skischans in Planica werd gebouwd in 1934 en sindsdien is de sport een integraal onderdeel geworden van de identiteit van het dorp. In Planica zijn veel schansspringrecords gevestigd en het wordt beschouwd als een van de meest cruciale schansspringlocaties ter wereld.

De skischans in Planica is een van de grootste en modernste ter wereld. Het staat symbool voor Sloveense sporten en plaatsen waar in de loop der jaren veel schansspringrecords zijn gevestigd. De heuvel werd voor het eerst gebouwd in 1934 en heeft sindsdien verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan, waaronder de bouw van een nieuwe heuvel in 2015, die nu de grootste springschans ter wereld is.

De heuvel heeft een uniek profiel, met een steile start, een lang vlak gedeelte en een steile landing. Het is ontworpen om springers grote afstanden te laten afleggen en er zijn hier al veel schansspringrecords gevestigd, waaronder de eerste sprong over 100 meter in 1936 en het huidige wereldrecord van 253,5 meter dat Stefan Kraft uit Oostenrijk in 2017 vestigde.

Het staat ook bekend om zijn jaarlijkse skispringwedstrijden, waaronder de wereldbekerfinale skispringen en de wereldkampioenschappen skivliegen, die wereldwijd duizenden toeschouwers trekken. De sfeer tijdens deze evenementen is elektrisch en een must-visit bestemming voor iedereen die van wintersport en de sensatie van schansspringen houdt.

Feit: De afstand van Erjavčeva koča naar Planica is ongeveer 19 kilometer, ongeveer 30 minuten rijden.

Planica is een beroemde vallei in het noordwesten van Slovenië, genesteld in de schilderachtige Julische Alpen. Het wordt wereldwijd geroemd als een van de belangrijkste bestemmingen voor schansspringen en skivliegen en trekt atleten, liefhebbers en toeschouwers over de hele wereld. Hier volgt een overzicht van wat Planica te bieden heeft:

Skispringen en skivliegen in Planica:

 1. Geschiedenis: Planica heeft een rijke geschiedenis op het gebied van schansspringen, die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. De eerste schansspringwedstrijden werden hier gehouden in de jaren 1930, waarmee Planica een legendarische locatie voor wintersport werd.
 2. Ski Flying Hill: Een van de belangrijkste attracties in Planica is de skiheuvel, die tot de grootste ter wereld behoort. Er zijn hier al talloze vliegrecords gevestigd, waarbij atleten opmerkelijke afstanden aflegden dankzij het ontwerp van de piste en de gunstige windomstandigheden.
 3. Wereldbeker evenementen: Planica is gastheer van verschillende internationale wedstrijden schansspringen en skivliegen, waaronder evenementen binnen het FIS-wereldbekercircuit schansspringen. Deze wedstrijden laten de vaardigheden en talenten van topatleten zien en trekken grote aantallen toeschouwers.

Infrastructuur en faciliteiten:

 1. Skigebieden: Planica maakt deel uit van een breder netwerk van skigebieden in de regio en biedt gevarieerd terrein en routes die geschikt zijn voor skiërs van alle niveaus, van beginners tot gevorderden.
 2. Bezoekerscentrum: Het Planica Nordic Center beschikt over een bezoekerscentrum waar gasten meer kunnen leren over de geschiedenis van het schansspringen, interactieve tentoonstellingen kunnen bekijken en kunnen genieten van panoramische uitzichten op de omliggende bergen.
 3. Opleidingsfaciliteiten: Planica beschikt over ultramoderne trainingsfaciliteiten die worden gebruikt door professionele atleten en nationale teams voor de voorbereiding op schansspringen en skivliegen.

Natuurschoon en buitenactiviteiten:

 1. Landschappelijke schoonheid: Planica wordt omringd door het prachtige landschap van de Julische Alpen en biedt het hele jaar door adembenemende uitzichten en mogelijkheden voor buitenrecreatie.
 2. Wandel- en natuurpaden: Bezoekers kunnen het schilderachtige landschap van Planica verkennen via wandel- en natuurpaden die door weelderige bossen, alpenweiden en bergachtig terrein slingeren.
 3. Sport Avontuur: Naast skiën en schansspringen biedt Planica een scala aan avontuurlijke sporten en activiteiten, waaronder langlaufen, sneeuwschoenwandelen en mountainbiken tijdens de warmere maanden.

Culturele betekenis van Planica:

 1. Skispringen Erfgoed: Planica heeft een speciale plaats in de harten van schansspringers over de hele wereld. De iconische skiheuvel symboliseert de geest van de sport en het streven naar uitmuntendheid.
 2. Maatschappelijk engagement: De lokale gemeenschap ondersteunt en neemt actief deel aan schansspringen, wat bijdraagt aan de levendige sfeer en kameraadschap die Planica kenmerken.

Samengevat is Planica een bestemming van wereldklasse voor schansspringen en wintersport en een schilderachtige en cultureel belangrijke vallei die onvergetelijke ervaringen biedt voor bezoekers die op zoek zijn naar avontuur, natuurlijke schoonheid en de sensatie van de pistes.

Planica is een klein dorp in het noordwesten van Slovenië, beroemd om zijn springschansheuvels en als bakermat van het schansspringen.
YouTube player

Overnachting in een berghut

Uitstapjes en wandelingen rond de hut

Uitstapjes en wandelingen op de kaart

Slovenia (be) Placeholder
Slovenia (be)

Je volgende bestemming in slovenië?

Berghut Erjavceva op de Vrsic pas in de zomer

Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.

Reserveer uw verblijf
Send this to a friend