30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal Park, het enige nationale park van Slovenië, omvat de meest dramatische landschappen van de Julische Alpen.

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Het park is vernoemd naar de berg Triglav, de hoogste top van het land, en is een heiligdom van alpine schoonheid, met een groot aantal natuurlijke wonderen en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn 30 must-see attracties in deze ongerepte wildernis.

Slovenia (en) Placeholder
Slovenia (en)
YouTube player

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

 1. De berg Triglav: Het hart van het park, deze torenhoge top symboliseert de Sloveense trots en een uitdaging voor bergbeklimmers.
 2. Meer van Bohinj: Het grootste permanent meer in Slovenië, omgeven door bergen en weelderige bossen, perfect om te zwemmen, varen en wandelen.
 3. Savica waterval: Een prachtige waterval die over 78 meter in twee stromenen schilderachtige uitzichten biedt.
 4. Vintgar Kloof: De rivier de Radovna kerfde deze 1,6 km lange kloof. Het heeft houten loopbruggen, die een betoverende wandeling langs en over het stromende water mogelijk maken.
 5. Meer van Bled: Hoewel gedeeltelijk buiten het park, is dit iconische meer met zijn eilandkerk en middeleeuws kasteel een must in de buurt.
 6. De rivier de Sočastaat bekend om zijn unieke smaragdgroene waterenwaar je kunt raften, kajakken en vliegvissen.
 7. De kloven van Tolmin: De laagste ingang van het park, met adembenemende kloven, thermale bronnen en de Bear’s Head, een natuurlijke rotsformatie.
 8. De Zeven Triglav Merenvalleiis een gletsjervallei met zeven prachtige meren, die enkele van de mooiste wandelingen in het park.
 9. Plateau van Pokljuka: Dit uitgestrekte plateau bedekt met sparrenbossen staat bekend om zijn veenmoerassen en als startpunt voor talloze wandelroutes.
 10. Het biosfeerreservaat van de Julische Alpenmaakt deel uit van het Man and the Biosphere-programma van UNESCO en benadrukt de biodiversiteit van het gebied.
 11. Aljaž Toren op de berg Triglav: Deze metalen schuilplaats is een symbool van het Sloveense alpinisme en biedt onderdak aan klimmers en wandelaars.
 12. Kozjak waterval: Verscholen in een grotachtig amfitheaterDeze waterval is een magische bezienswaardigheid in het park.
 13. Sloveens Alpenmuseum in Mojstrana: Leer meer over de Sloveense bergsportgeschiedenis en de betekenis van de Alpen.
 14. De Peričnik waterval: Deze waterval kan worden benaderd en van achteren gezienwat een uniek perspectief biedt.
 15. De Tamarvalleiis een schilderachtige alpine vallei populair startpunt voor wandelingen in de Julische Alpen.
 16. De Pogacnikov Dom: Gelegen op een schilderachtig plateau, is dit een belangrijke plek voor wandelaars die de hoger gelegen gebieden verkennen.
 17. De Triglav North Face: Een angstaanjagende kalkstenen wand met enkele van de meest uitdagende beklimmingen in de Alpen.
 18. Zelenci Bronnenis een natuurreservaat bekend om zijn prachtige smaragdgroene meer, dat de bron is van de rivier Sava Dolinka.
 19. Kranjska Gora: A bekende badplaats stad die het hele jaar door buiten sporten en activiteiten.
 20. Planica Noords Centrum: Beroemd om zijn skischansen en de jaarlijkse ski vliegweek.
 21. De Russische kapel op de Vršič-pas: Gebouwd door Russische krijgsgevangenen tijdens WO I, dient als gedenkteken en een stukje geschiedenis.
 22. Lepena Vallei: Biedt een serene schoonheid, met paden die naar het Krn-meer en andere schilderachtige plekjes leiden.
 23. Slemenova Špica: Bekend om zijn panoramisch uitzicht van de omliggende bergen en valleien.
 24. De Korita Mostnice: Een reeks kloven en kuilen in Bohinj waar je prachtige wandelingen kunt maken.
 25. De Triglav Meren Lodge is een berghut in het hart van de Zeven Merenvallei, ideaal voor overnachtingen.
 26. De bron van de rivier Soča: Een krachtige karstbron die het begin van de smaragdgroene Soča rivier.
 27. De Dom Planika Hut: Gelegen onder de berg Triglav, als tussenstop voor klimmers die de top willen bereiken.
 28. De Trenta Valleistaat bekend om zijn natuurlijke schoonheidtraditionele architectuur en het Trenta Museum.
 29. De via ferrata van Mala Mojstrovka: Biedt spannende beklimmingen met spectaculaire uitzichten voor avontuurlijke wandelaars.
 30. De Triglavski Dom in Kredarica is de hoogste berghut van Slovenië. Het ligt net onder de top van de Triglav en dient als kritische uitvalsbasis voor toppogingen.
30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Triglav Nationaal Park – Thuisbasis van berghut Erjavčeva

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal Park, de parel in de kroon van de Sloveense natuurwonderen, getuigt van de inzet voor het behoud van het rijke ecologische, culturele en historische tapijt. Het park omvat het grootste deel van de Julische Alpen en is vernoemd naar de majestueuze berg Triglav, een symbool van de Sloveense identiteit en eenheid, die 2.864 meter de lucht in reikt. Dit uitgestrekte beschermde gebied, dat ongeveer 840 vierkante kilometer beslaat, biedt een divers en ongerept landschap dat tot de verbeelding spreekt en de ziel tot rust brengt.

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Het canvas van het landschap

Het terrein van het park is een meesterwerk gebeeldhouwd door de hand van de natuur, met een verbluffende reeks geologische formaties en landschappen. De topografie varieert van torenhoge bergtoppen en ruige kliffen tot rustige valleien, serene meren en levendige weiden. De geologische diversiteit is een venster op het verleden van de aarde, met karstverschijnselen, gletsjervalleien en kalkstenen plaveien die verhalen over miljoenen jaren natuurgeschiedenis.

Biodiversiteit en ecosystemen

Binnen deze beschermde enclave gedijen ecosystemen in harmonie, met een scala aan flora en fauna die opmerkelijk is door hun verscheidenheid en zeldzaamheid. Het park is een toevluchtsoord voor inheemse soorten, waaronder de Juliaanse klaproos en de Triglav havikbaard, die nergens anders ter wereld voorkomen. In de bossen leven bruine beren, wolven en lynxen, die symbool staan voor de wildernis die hier bewaard is gebleven. Roofvogels, zoals de steenarend, zweven erboven, terwijl de kristalheldere rivieren en meren wemelen van het leven, waaronder de beroemde marmorataforel.

Cultureel erfgoed en menselijke afdruk

Het Triglav Nationaal Park is niet alleen een natuurreservaat, maar ook de bewaarder van het rijke culturele erfgoed van het Alpengebied. De menselijke voetafdruk in het park is minimaal en wordt zorgvuldig beheerd. Toch is het gebied bezaaid met traditionele Alpenboerderijen, historische nederzettingen en monumenten die de blijvende menselijke geest en de aanpassing van gemeenschappen aan de bergomgeving weerspiegelen. Het culturele landschap van het park is gevormd door eeuwen van veeteelt, bosbouw en alpiene landbouw, die een mozaïek van weiden, hooiland en traditionele architectuur hebben achtergelaten.

Recreatie en avontuur

Het park is een speeltuin van ongekende schoonheid voor mensen die op zoek zijn naar avontuur en een diepe band met de natuur. Wandelpaden doorkruisen het landschap en leiden avonturiers door adembenemende landschappen, van de rustige oevers van het meer van Bohinj tot de uitdagende beklimming van de berg Triglav zelf. Het park biedt veel buitenactiviteiten, waaronder bergbeklimmen, klimmen, fietsen en paragliden in de warmere maanden, terwijl het in de winter verandert in een toevluchtsoord voor skiën, snowboarden en ijsklimmen.

YouTube player
30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Waterwonderen

De waterlandschappen van het park behoren tot de meest geliefde kenmerken. De Soča rivier, met zijn kenmerkende smaragdgroene kleur, kronkelt door het park, snijdt door ravijnen en creëert natuurlijke poelen die perfect zijn om te raften of gewoon het heldere water te bewonderen. Het Bohinj meer, dat in het park ligt, is het grootste natuurlijke meer in Slovenië en biedt een vredig toevluchtsoord om te kajakken, zwemmen of schaatsen in de winter. De vele watervallen, waaronder Savica en Peričnik, dragen bij aan de mystiek van het park en trekken bezoekers naar hun watervallen.

Uitdagingen van conservering

Het beheren van een nationaal park van het formaat van Triglav houdt in dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen behoud en mensen de mogelijkheid geven om de wonderen ervan te ervaren. De parkautoriteiten passen strenge regels toe om de kwetsbare ecosystemen te beschermen en tegelijkertijd duurzaam toerisme te bevorderen. Educatie speelt een cruciale rol in deze inspanning, met programma’s die zijn ontworpen om bezoekers bewust te maken van het belang van het behoud van natuurlijke habitats en het respecteren van wilde dieren.

30 dingen om te zien in het Triglav Nationaal Park

Nationaal park Triglav: Een erfenis

Het Triglav Nationaal Park is een erfenis van de toewijding van Slovenië om zijn natuurlijke schoonheid te behouden voor toekomstige generaties. Hier wordt de grootsheid van de natuur ten volle getoond en biedt het een toevluchtsoord voor biodiversiteit en een toevluchtsoord voor mensen die op zoek zijn naar troost of avontuur in de wildernis. Het park belichaamt de geest van natuurbehoud, cultuurbehoud en duurzame interactie met de natuur, waardoor het een nationale schat is en wereldwijd een baken van natuurbehoud.

In wezen is het Triglav Nationaal Park meer dan alleen een bestemming; het is een levende, ademende wereld waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn, waar elke piek, elk meer en elke weide een verhaal vertelt en waar de erfenis van het land voor de eeuwigheid bewaard blijft. Het nodigt iedereen die het bezoekt uit om op ontdekkingsreis te gaan, om de paden licht te betreden en te vertrekken met een dieper begrip van de natuurlijke wereld en onze plaats daarin.

Overnachting in een berghut

Uitstapjes en wandelingen rond de hut

Uitstapjes en wandelingen op de kaart

Slovenia (be) Placeholder
Slovenia (be)

Je volgende bestemming in slovenië?

Berghut Erjavceva op de Vrsic pas in de zomer

Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.

Reserveer uw verblijf
Send this to a friend